Indexfonder – 21 bästa indexfonderna April 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

indexfonder

Att månadsspara indexfonder är förmodligen den bästa investeringen gemene man kan göra. Historiskt sett har det gett en fantastisk avkastning och fått dina sparpengar att växa om du är långsiktig.

Jag månadssparar själv i ett par indexfonder kombinerat med aktivt förvaltade aktiefonder och är mycket nöjd med min avkastning. Dessutom är det så gått som automatiserat jämfört med när du ska köpa aktier

I den här artikeln hjälper jag dig med:

Vad är indexfonder?

Indexfonder är en slags fond som investerar i aktier och andra värdepapper efter hur ett visst jämförelseindex ser ut. Målet för indexfonden är att avkastningen ska spegla jämförelseindexet.

Indexfonder är en mycket bra produkt för de personer som vill sätta upp ett automatiskt månadssparande och inte behöva lägga kraft och energi på sitt sparande.

Indexfonder - Avanza portföljgenerator
5/5

Jag använder själv Avanza bank och är  en mycket nöjd kund. Jag rekommenderar dig att testa portföljgenerator som bygger en fondportfölj i världsklass åt dig.

MIN TOPPLISTA

Bästa indexfonderna 2021

När det gäller indexfonder och andra investeringar så kan det gå upp eller ner och det är svårt att se hur en fond kommer att utvecklas i framåt i tiden. Även stora företag kan läggas ner eller minska i omfattning, och små företag kan växa snabbt om det går väl. Det innebär givetvis också att indexfondens utveckling och avkastning kan gå upp eller ner. 

På samma sätt som det är svårt att förutsäga börsens upp eller nedgång, är det också svårt att förutsäga fonders utveckling. När du ska välja indexfonder är det dock bra att välja fonder som har låga avgifter och som dessutom sprider riskerna på ett bra sätt.

Är du helt nybörjare med fonder så rekommenderar jag att du först läser min artikel där jag går igenom allt om fonder för nybörjare.

Anton Gustafsson-Västkustinvesteraren

Mina personliga favoriter

Här nedanför listar jag mina favoriter när det kommer till indexfonder. Jag äger flera av fonderna själv privat eller genom pensionssparande.

Globala indexfonder

Europeiska indexfonder

Svenska indexfonder

Asien indexfonder

Kostnadsfria indexfonder

Mest ägda indexfonderna 2021

Topplistan här nedanför visar de mest ägda indexfonderna bland Avanza banks kunder. Uppdaterad senast den 22 februari 2021.

  1. Avanza Zero
  2. Avanza Global
  3. Länsförsäkringar Global Indexnära
  4. SPP Global Plus A
  5. SPP Aktiefond USA

Billigaste indexfonderna 2021

Topplistan här nedanför visar de billigaste indexfonderna i Avanaza banks utbud. Väljer du att investera dina pengar hos t.ex. Nordnet så har de Superfonden Sverige som motsvarar Avanza Zero som kostnadsfri produkt. Alla de billigaste fonderna i listan är dock mycket prisvärda.

FondTotal avgift
Avanza Zero0,00%
Avanza Global0,10%
Avanza Europa0,17%
Avanza Sverige0,17%
Avanza USA0,17%
DNB USA Indeks A0,20%
Länsförsäkringar USA Indexnära0,20%
Länsförsäkringar Japan Indexnära0,21%
Länsförsäkringar Sverige Indexnära0,21%
SPP Aktiefond Sverige A SEK0,21%
SPP Aktiefond USA A SEK0,21%
Länsförsäkringar Global Indexnära0,22%
PLUS Allabolag Sverige Index0,22%
PLUS Fastigheter Sverige Index0,22%
SPP Aktiefond Europa A SEK0,22%
SPP Aktiefond Japan A SEK0,22%
Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK0,23%
Länsförsäkringar Europa Indexnära0,23%

Vilka var de bästa indexfonderna 2021

Topplistan här nedanför visar bästa indexfonderna 2021 (10 november 2020-10 november 2021). Som ni ser så har Sverige gått mycket starkt och dominerar listan totalt.

Indexfonder - Avanza portföljgenerator

Jag använder själv Avanza bank och är  en mycket nöjd kund. Jag rekommenderar dig att testa portföljgenerator som bygger en fondportfölj i världsklass åt dig.

NYBÖRJARGUIDE

Såhär bygger du en fondportfölj

Om det känns lockande att börja spara i indexfonder kan det vara klokt att göra egna analyser både av den egna ekonomin och olika möjligheter innan man väljer att investera pengar på börsen

Jag ger här nedanför exempel på en nybörjarportfölj som innehåller några olika indexfonder för att du som sparar ska kunna få en extra diversifiering eller riskspridning. 

Du kan även läsa min separata artikel där jag går igenom 8 grymma tips för att bygga en fondportfölj.

Sprid risken genom att äga flera indexfonder exponerade mot olika marknader. Välj dessutom fonder med låg avgift!

När det gäller att börja spara i indexfonder är det dock klokt att välja fonder med så låga förvaltningsavgifter som möjligt. Ofta är den här typen av fonder extra bra just för att avgifterna generellt sett är låga. Men vad kan en nybörjarportfölj innehålla?

Jag har själv investerat både själv hos Avanza bank och automatiskt i fondroboten Lysamen även Optis robotrådgivare är värd att titta på. Jag har även skrivit en artikel där jag har jämfört de största aktörerna på marknaden: Fondrobotar – här är bästa fondroboten på marknaden.

Portföljexempel:

Portföljexemplet här nedanför är bara ett förslag på hur man kan bygga sin fondportfölj. Givetvis kan du ta in andra sorters indexfonder eller aktivt förvaltade fonder om det lockar som komplement. 

Börja med att öppna ett investeringssparkonto hos en nätmäklare.

Jag har själv ett par aktivt förvaltade fonder som går under kategorien tillväxtfonder. Läs mer om bästa fonderna enligt mig.

40% globala indexfonder

En globalfond är en fond som är ägare av aktier i bolag och branscher som är spridda över hela världen. Fonderna kan inrikta sig på flera marknader och branscher i flera världsindex.

25% svenska indexfonder

Den här typen av fonder köper aktier i bolag och branscher i Sverige. Ofta är globalfonder mer riskspridande och Sverigefonderna har en högre risk. Det är därför bra att ha en något mindre andel av de här fonderna.

25% europeiska indexfonder

En Europafond har ofta en mindre risk än Sverigefonden men större risk än globalfonderna. Europafonden är en fond som satsar på aktier som finns på den europeiska marknaden och en fond kan vara inriktad på en bransch, medan en annan riktar in sig på andra branscher.

10% tillväxtfonder

En tillväxtfond köper aktier som finns på tillväxtmarknader. Ofta innebär de här fonderna en relativt stor risk och de får därför mindre plats i portföljen. Aktierna finns ofta i länder som Indien, Brasilien och andra utvecklingsländer.

månadsspara i indexfonder

Månadsspara i indexfonder och lägg tid på annat i vardagen

Om du inte vill eller har tid att sätta dig in i börsens olika delar kan det också vara ett alternativ att börja månadsspara i indexfonder. Då slipper du tänka på att leta efter de bästa fonderna flera gånger om året och du behöver inte heller vänta på att kunna köpa en fond vid allra bästa tillfälle. Du kan både spara och investera helt automatiskt tack vare dagens automatiserade spar- och investeringslösningar som bankerna erbjuder. 

Med hjälp av bra funktioner kan du i dag lägga till ett automatiskt sparande varje månad i din fondportfölj. På så sätt behöver du inte lägga varken kraft eller tid på sparande utan dina sparpengar dras när du har pengar på ditt konto och därefter har du per automatik sparat till din fondportfölj som sedan kan investera i olika aktier. Att månadsspara automatiskt kostar i de allra flesta fall inget extra.

Automatisk diversifiering när du månadssparar

En fördel med att månadsspara är att du inte behöver tänka på att pengarna sätts in allt för sällan till din indexfond. För att du ska nå en stabil och bra genomsnittlig avkastning är det nämligen viktigt att investera regelbundet. 

Du behöver inte heller välja nya aktier eller fonder att investera i varje gång utan pengarna sätts automatiskt in till de fonder du valt på förhand. 

Det kan vara svårt att finna de bästa fonderna och att tajma in köpen, men med månadssparandet slipper du tänka på det. Då kan du istället fundera över vad du ska göra med avkastningen från fonderna, eller lägga ner lite extra tid på arbete, familj eller vad som ligger dig varmt och hjärtat.

Fördelar med indexfonder

Det finns flera fördelar med att investera i just indexfonder, det kan man inte komma ifrån. För det första är det ett enkelt sätt att spara på eftersom att sparandet kan ske automatiskt. Att investera i indexfonder är också mycket transparent. 

Det betyder att man som sparande kan se, utvärdera och jämföra sina investeringar då de återspeglar index direkt. Som sparare vet man också vad det är man får.

En annan fördel med att investera i aktiefonder är att det är mycket kostnadseffektivt. Fonderna är ofta några av de billigaste som finns att köpa på marknaden och det gör att man kan komma åt aktier på ett relativt billigt sätt samtidigt som riskerna sprids.

Aktiva förvaltare slår oftast inte indexfonder i längden

När det gäller andra sparformer kan aktiva förvaltare vilja att resultatet ska överprestera mot index. Ofta är det dock svårt för dem att slå index över tid.

Att spara i indexfonder ger också mycket större riskspridning än att spara i enskilda aktier. Som sparare undviker man också de allra största riskerna. Dessutom exponeras fonderna på en större marknad än vad en eller ett fåtal aktier gör. Det gör att man som investerare kan få en stabilare avkastning.

Man behöver inte heller avsätta flera tusen kronor för att kunna investera i indexfonderna. Det räcker med ett par hundralappar för att starta ett sparande och efter det kan man få en god avkastning på sikt genom att spara mellan från 100 kronor per månad.

Nackdelar med att investera i indexfonder

Precis som det finns en hel del fördelar med att investera i indexfonder finns det också ett par nackdelar. 

En av nackdelarna är just att det är totalt omöjligt att slå index. När man köper en indexfond kommer den hela tiden att gå ungefär som börsen och marknadens index och sedan tillkommer kostnaden för fonden. 

Det gör att man inte kan förvänta sig några börsraketer av de investerade pengarna.

Men vilka fördelar har ETF:er över indexfonder? Jag besvarar denna frågan i en separat artikel där jag går igenom skillnaderna samt lyfter fördelar som ETF:er har över indexfonder och tvärtom.

indexfonder-avgifter

Håll nere förvaltningsavgifterna

Man bör också komma ihåg att olika index kan koncentreras till olika marknader, bolagskategorier och mycket mer. Du ska  också vara varse om att fondförvaltarnas avgifter i vissa fall kan vara ganska höga. 

Genom att låta fonden följa börsens index kan man undvika det och genom att i princip undvika fondförvaltare slipper man problemet. Även när det gäller att köpa samt sälja fonden kan det tillkomma olika avgifter vilket kan vara bra att känna till. 

En indexfond kan också ha andra kostnader från 0.01% per år. De står ofta bara med i det finstilta och som investerare kan det vara klokt att titta lite extra på det innan man beslutar sig för att köpa fonden.

OLIKA SORTERS FONDER

Globala indexfonder

Om man vill rikta in sig på fonder som täcker större delen av världen är det de globala indexfonderna man bör sikta på. En global indexfond ger dig stor exponering mot USA, men även stora delar av världen. 

Om du väljer att placera dina pengar i en global indexfond kan du ta del av de flesta marknader per automatik.  Du sprider alltså dina risker över hela världen och över flera olika valutor. När man investerar pengar i fonden sprids pengarna över valutor som yen, peso, euro med mera. 

Du får som investerare nämligen en mycket stor riskspridning och med tanke på att så många valutor är inblandade kan en nedgång vägas upp av en annan valutas uppgång.

Svenska indexfonder

Svenska indexfonder riktar sig mot svenska bolag och endast mot den svenska marknaden. Det betyder att de har en högre risk än globala indexfonder och Europeiska indexfonder. Den ökade risken beror främst på den nischade och lilla marknaden du får exponering mot jämfört med i en globalfond. Jag rekommenderar att du inte bara har Sverigefonder i portföljen.

I dagsläget finns bl.a. svenska indexfonder som följer OMXS30, de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.  Fördelen med att spara i svenska indexfonder är att man ofta känner till den svenska marknaden något bättre än den utländska. Om man anar att något allvarligt är på väg att hända kan man alltså få en chans att sälja av den del av sitt innehav innan krisen slår till. Jag förespråkar dock för långsiktighet och att pengarna inte ska tas ut bara för att det skakar till på marknaden.

Även de svenska indexfonderna är mycket enkla att investera i och man kan som sparare antingen välja att ta en indexfond som riktar in sig mot vissa branscher, eller fonder som riktar in sig på mer övergripande områden.

Europeiska indexfonder

Om du vill sprida ut risken i din fondportfölj kan det vara en idé att satsa mer på Europeiska indexfoder. De här fonderna följer den europeiska börsen och de innebär en relativt låg risk jämfört med svenska indexfonder. Oavsett hur stort startkapital man har, eller hur mycket man redan har investerat i indexfonder kan Europeiska indexfonder rekommenderas. 

Den här typen av fonder passar alla investerare som inte har vilja eller tid att sätta sig in i börsen eller i aktier och det finns flera olika indexfonder som följer olika börsindex. Sett ur historiskt perspektiv har just indexfonder och börsindex varit den bästa investeringen att göra på lång sikt och så är det än i dag.

De Europeiska indexfonderna är mycket enkla och bekväma att investera i. Samtidigt som investeraren tar del av aktier och deras utveckling sprids också risken över flera länder, bolag och företag. Man behöver inte satsa mycket pengar på indexfonder för att lyckas utan det räcker med bara någon satsad hundralapp för att man ska kunna starta ett sparande i indexfonder.

Aktiefonder

En aktiefond är en fond som placerar största delen av kapitalet i just aktier, alltså andelar i företag. Vanligen är det minst 85 % som läggs i aktier och i förhållande till andra investeringsalternativ har aktiefonderna en lite högre risk. Som investerare kan det vara bra att känna till att det både är större chans att pengarna ökar i värde, men att det också innebär en större risk att de minskar in värde. 

En aktiefond placerar dock pengarna i minst 15-30 olika aktier och det gör att risken sprids något. En bred aktiefond som sprider risken mycket över flera branscher och kategorier kan ofta vara mindre riskabel att satsa på än en nischad aktiefond. Det är också klokt att investera i fonder som placerar pengarna på mer etablerade marknader istället för att bara äga fonder som exponerar dig mot tillväxtzoner.

Valutarisk

Om man väljer en aktiefond utomlands finns det också en viss risk att förlora pengar på valutaväxlingar med mera. Den risken slipper man ofta om man använder sig av indexfonder. Generellt sett kan man dock räkna med en högre avkastning från den här typen av fonder jämfört med räntefonder om man vågar ta den högre risken.

Räntefonder

Generellt sett kan man säga att en räntefond ger en relativt låg avkastning. Å andra sidan innebär den inte heller någon större risk för investeraren. Men vad är en räntefond?

Den här typen av fonder placerar de investerade pengarna i olika värdepapper som bär ränta. Det kan gälla olika obligationer, till exempel bostads-.eller statsobligationer. Det kan också vara statsskuldväxlar. 

Man kan dela in fonden i olika kategorier, till exempel realräntefonder, företagsobligationer samt korta och långa räntefonder beroende på vilka värdepapper fonden placerar de investerade pengarna i. Som investerare ska man dock tänka på att fonden påverkas på olika sätt beroende på det ekonomiska ränteläget.

Kort räntefond

Om man väljer korta räntefonder handlar det helt enkelt om hur lång löptiden är på värdepappren som fonden äger. Löptiden är den tid som säger när lånet ska vara betalt till den som lånat ut pengarna. 

När det gäller korta räntefonder är löptiden kortare än ett år. Ofta har de den allra lägsta risken.

Lång räntefond

En lång räntefond, eller en obligationsfond, är en bred kategori. I kategorin finns det skillnader i risken och den förväntade avkastningen. När det gäller de här fonderna kan det finnas olika krav. 

Ibland investeras det bara i statsobligationer, ibland bara i företagsobligationer. Det finns även fonder som placerar investerade pengar i mindre kreditvärdiga bolag, men då till en större risk. 

En investerare i en lång räntefond måste ha ett långt tidsperspektiv eftersom att fonden har en lång löptid och det innebär också att det kan ske olika saker på vägen. En lång räntefond har därför en högre risk.

Realräntefond

Om fonden placerar pengar i obligationer som ger fast ränta över en inflation kallas den för en realräntefond. Fonden sätts här in i ett procenttal plus inflationen. Inflationen påverkar inte avkastningen och det ger obligationsägaren skydd.

Den som investerar i en räntefond kan inte räkna med en stor vinst, men å andra sidan går det att välja investeringsalternativ där risken inte är speciellt hög.

Ränta på ränta effekten

När man börjar fundera på att börja spara i fonder är det viktigt att man också är medveten om att det tar en lång tid att bygga en stor fondportfölj. Man får inte en enorm avkastning på bara en dag eller ett år. 

Portfäljen växer sig större och större. Genom att återinvestera avkastningen så uppnår man  ränta på ränta effekten, “världens 8:e underverk”. Det går nämligen till som så att fonderna ger avkastning,. Den bör man låta stå kvar, eller återinvestera i fonderna. 

Investeringar på börsen tillsammans med ränta på ränta-effekten är den utan tvekan enklaste vägen för att nå FIRE och ekonomisk frihet.

avanza-logotyp
Betyg på AppStore:
4.6/5

Börja investera redan idag!

“Jag rekommenderar Avanza bank som nätmäklare och har majoriteten av mitt sparande hos banken.” – Anton

Läs mer & följ mig: